kambodžký pepř
Jak roste, jak se sklízí a odkud pochází ten nejkvalitnější?
Dobrý pokrm dokáže povznést a ten chuťově mdlý vylepšit. Na mase či v polévce ho dobře známe. Jak pepř roste, jak se sklízí a odkud pochází ten nejkvalitnější? A jak moc má mletý prach v sáčku k pepři daleko?
Pepřové kuličky jsou bobule o průměru 5 až 6 milimetrů, které rostou v tropických oblastech v drobných, podlouhlých hroznech na popínavé liáně piperum nigrum, tedy pepřovníku černém. Divoké liány obtáčí kmeny stromů a mohou mít délku i 15 metrů, na plantážích se však ponechávají do výšky 4 metrů a ke kůlům se přivazují. Domovem pepře je jižní Indie, konkrétně oblast Kerala, přičemž dnes se mu daří v celé jihovýchodní Asii (např. Indie, Indonésie, Vietnam, Šrí Lanka), Číně či Brazílii.
První zmínky o pepři jsou staré 3000 let. V 5. století pepř sloužil jako platidlo, kdy byl roven ceně zlata. Čile se s ním obchodovalo a do Evropy ho dovezl Alexandr Makedonský. Oblíbený je v kuchyních po celém světě a odhaduje se, že dnes tvoří trh s pepřem pětinu trhu s kořením.
Co je a není pepř?
Pepře existuje mnoho druhů. Oceňovaný je ten z Indie, tzv. Tellicherry pepř, či pepř Malabar nebo indonéský Lampong. Raritou je pepř podlouhlý, který vypadá jako usušené jehnědy. Ovšem ne každé koření, které má v názvu pepř, pepřem opravdu je. Příkladem je sečuánský pepř, kterému se tak říká, protože pepř připomíná. A kajenský pepř je druh chilli, přičemž zde došlo zřejmě k chybě v překladu. Pepř je ovocem a pro jeho kvalitu a chuť je tak rozhodující složení půdy i podnebí. Ne z každé země, či dokonce její části, budou bobulky stejně kvalitní.
Jen málokdo ví, že ke světové špičce, co se týká právě kvality a chutě, patří pepř z maličké země, kterou zastiňují produkce okolních slovutnějších zemí. Pepř z provincie Kampot v jižní Kambodži to nemá s osvětou jednoduché. Jako jediný na světě, a to už by člověk zpozornět měl, byl v roce 2010 korunován ochranou známkou s označením původu. Stejně jako parmazán, šampaňské nebo třeba španělská sušená šunka. Díky půdě bohaté na minerály, četným srážkám a zákazu použití pesticidů zanechá konkurenční aromatické kuličky daleko za sebou.