Černý a bílý pepř - co je lepší?

Černý a bílý pepř - co je lepší?

Černý a bílý pepř jsou oba původem z jižní Asie, ale tyto dva druhy pepře mají velmi odlišné vlastnosti, pokud jde o sklizeň, zpracování, léčivé vlastnosti, aroma... Otázka, kterou si kupující často kladou, zní: Který je lepší černý nebo bílý pepř ? Kdy použít černý pepř, kdy bílý? Dnešní článek vám pomůže odpovědět na tyto otázky! 

 Identifikujte černý a bílý pepř 

  • Zrnka pepře se sklízejí, suší, aby se z nich stal černý pepř.
  • Bílý pepř, také známý jako pepř lebky, má slonovinově bílou nebo šedou barvu, méně vrásčitou. Existují dva druhy bílého pepře: bílý pepř žlutomasý a bílý pepř šedý.


 

Srovnání černého a bílého pepře


Metody sklizně a zpracování: 

Černý pepř se sklízí, když je pepř téměř zralý, plody jsou ještě zelené nebo mají žlutou skvrnu v hroznu, uvnitř se objevila tvrdá lebka. Dále se paprika suší na slunci, semena se zpevní a zčernají. Bílý pepř se získává sklizní červeného zralého pepře, poté namočením do vody, aby se změkčila kůže a dužnina semen, a poté třením, aby se odstranila lebka uvnitř. Dále je lidé budou také sušit na slunci, aby se paprika postupně zbarvila do slonovinově bílé nebo žlutošedé.
 

Farmaceutické vlastnosti: 
 

Černý pepř se často používá jako lék k léčbě nemocí, jako je kašel, bolest v krku nebo nachlazení. Kromě toho je černý pepř také lékem, který pomáhá předcházet rakovině prsu, podporuje hubnutí a bojuje proti nachlazení, léčí některé žaludeční potíže, jako jsou zažívací potíže, plynatost, zácpa. Nejen to, černý pepř má také léčivé účinky. Bílý pepř se často používá k lepšímu zvýraznění chuti pokrmu. 
 

Pikantní: 
 

Bílý pepř je štiplavější a silnější než pepř černý. Při konzumaci černého pepře se pikantní chuť postupně vstřebá, po chvíli ucítíte štiplavou chuť, ale když sníte bílý pepř, okamžitě ucítíte pikantní chuť, i když jen usrknete ze špičky svého jazyk.
 

Aroma: 
 

Pokud používáte nos k normálnímu čichu, černý pepř má specifičtější aroma než bílý pepř. Důvodem je, že v důsledku procesu sklizně a zpracování ztrácí bílý pepř svůj vnější obal, takže množství esenciálního oleje se výrazně snižuje. Při vaření má však bílý pepř výraznější aroma než pepř černý, protože byl chvíli fermentován. Při přípravě pokrmů proto kuchaři často více používají bílý pepř.
 

Doba uložení: 
 

Černý pepř vydrží déle než bílý. Černý pepř můžete skladovat při pokojové teplotě až několik měsíců a stále bude chutný, ale bílý pepř na dlouhou dobu zhořkne. Důvodem je, že černý pepř je dlouhodobě vystaven slunci, zatímco bílý pepř se máčí ve vodě a následně suší, zpracování bílého pepře je složitější, takže doba skladování se oproti černému zkracuje.
 

Vaření: 
 

Bílý pepř se často používá při přípravě světlých jídel jako je polévka, bramborová kaše, smetanová omáčka... V zemích jako Čína, Francie, Itálie lidé rádi používají bílý pepř na ozdobu a přípravu pokrmů.
 


 Mám použít černý pepř nebo bílý pepř?
 

Pokud máte rádi pálivá jídla, zvolte bílý pepř, a pokud jíte středně pikantní a chcete, aby pokrm postupně nasával pikantní chuť, pak je vhodnější pepř černý.

  • Pokud jde o estetickou hodnotu, pokud zpracováváte potraviny s jasnými barvami, jako jsou polévky, polévky a smetanové omáčky, měl by být bílý pepř použit k vytvoření pocitu harmonie, navíc charakteristická štiplavá chuť bílého pepře povzbudí chuťové pohárky. jedlíka.
  • Z hlediska zdravotních přínosů a trvanlivosti má černý pepř výhodu, protože má velké zdravotní a kosmetické přínosy a také delší trvanlivost. Gurmáni hodnotí černý pepř výše než bílý, a to jak z hlediska kvality, tak i chuti. V současné době je navíc na trhu mnoho druhů bílého pepře napuštěného chemií, aby měl krásné barvy. Před nákupem je tedy potřeba pečlivě zvážit a vybrat.

Ať už se jedná o pepř černý nebo bílý, pepř je stále známým kořením v domácích jídlech a přináší členům rodiny velké výhody pro zdraví a krásu. Podle vašich preferencí a účelů použití si vyberete ten správný druh pepřové papriky!