Černý pepř je zdraví prospěšný, ale ne každý ho může jíst

Černý pepř je plodem pepřovníku černého (Piper nigrum), který je nejen kořením, které dodává pokrmům atraktivitu, ale má také mnoho zdravotních výhod..

Černý pepř se hojně vyskytuje v Indii a dalších tropických asijských zemích včetně naší země. Černý pepř je jedním z nejpoužívanějších koření na světě.

Černý pepř obsahuje chemickou látku zvanou piperin, která dodává pepři jeho štiplavou chuť a je silným antioxidantem . Právě tato aktivní složka dává černému pepři mnoho zdravotních výhod, jako jsou: Zmírňuje bolest , zlepšuje dýchání a snižuje záněty ...

foto-1653875272464

Černý pepř pomáhá snižovat zánět.

1. Některé zdravotní výhody černého pepře

1.1. Bohatý na antioxidanty pomáhá předcházet nebezpečným chronickým onemocněním

Naše každodenní strava obsahuje mnoho potravin, které zvyšují hladinu toxických „ volných radikálů “ v těle. Nadbytek těchto toxických prvků může poškodit buňky, způsobit rychlejší stárnutí lidí a způsobit řadu vážných zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění , rakoviny , artritidy, astmatu a srdečních chorob. Astma a cukrovka

Černý pepř je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají „smést“ škodlivé látky zvané „volné radikály“ v těle; pomoci těmto stavům předcházet.

1.2. Má protizánětlivé vlastnosti

Piperin – látka obsažená v černém pepři má protizánětlivé vlastnosti. Chronický zánět je spojen s celou řadou onemocnění, včetně autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida . Podle studií může piperin nebo pepř snížit zánět a bolest způsobenou artritidou.

1.3. Má protirakovinné vlastnosti

Černý pepř také obsahuje vlastnosti, které pomáhají tělu bojovat s rakovinotvornými bakteriemi.

Kromě toho několik studií v průběhu let zjistilo, že piperin snižuje reprodukci buněk rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva.

Piperin nebo černý pepř také prokázaly pozitivní vliv na snížení multirezistence u rakovinných buněk, což může potenciálně snížit účinnost chemoterapie.

1.4. Černý pepř zlepšuje vstřebávání dalších látek prospěšných zdraví