Černý pepř je plodem pepřovníku černého (Piper nigrum), který je nejen kořením, které dodává pokrmům atraktivitu, ale má také mnoho zdravotních výhod..
Černý pepř se hojně vyskytuje v Indii a dalších tropických asijských zemích včetně naší země. Černý pepř je jedním z nejpoužívanějších koření na světě.
Černý pepř obsahuje chemickou látku zvanou piperin, která dodává pepři jeho štiplavou chuť a je silným antioxidantem . Právě tato aktivní složka dává černému pepři mnoho zdravotních výhod, jako jsou: Zmírňuje bolest , zlepšuje dýchání a snižuje záněty ...
1. Některé zdravotní výhody černého pepře
1.1. Bohatý na antioxidanty pomáhá předcházet nebezpečným chronickým onemocněním
Naše každodenní strava obsahuje mnoho potravin, které zvyšují hladinu toxických „ volných radikálů “ v těle. Nadbytek těchto toxických prvků může poškodit buňky, způsobit rychlejší stárnutí lidí a způsobit řadu vážných zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění , rakoviny , artritidy, astmatu a srdečních chorob. Astma a cukrovka
Černý pepř je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Antioxidanty jsou molekuly, které pomáhají „smést“ škodlivé látky zvané „volné radikály“ v těle; pomoci těmto stavům předcházet.
1.2. Má protizánětlivé vlastnosti
Piperin – látka obsažená v černém pepři má protizánětlivé vlastnosti. Chronický zánět je spojen s celou řadou onemocnění, včetně autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida . Podle studií může piperin nebo pepř snížit zánět a bolest způsobenou artritidou.
1.3. Má protirakovinné vlastnosti
Černý pepř také obsahuje vlastnosti, které pomáhají tělu bojovat s rakovinotvornými bakteriemi.
Kromě toho několik studií v průběhu let zjistilo, že piperin snižuje reprodukci buněk rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva.
Piperin nebo černý pepř také prokázaly pozitivní vliv na snížení multirezistence u rakovinných buněk, což může potenciálně snížit účinnost chemoterapie.