Odkud pochází perla pepře

Jak pepř roste, jak se sklízí a odkud pochází ten nejkvalitnější.

Pepřové kuličky jsou o průměru 4 až 6 milimetrů, které rostou v tropických oblastech na popínavé liáně piperum nigrum, tedy pepřovníku černém. Divoké liány obtáčí kmeny stromů a mohou mít délku i 15 metrů, na plantážích se však ponechávají do výšky 4 metrů a ke kůlům se přivazují. Domovem kvalitního pepře je Kambodža a ostrov Phu Quoc. Přičemž dnes se mu daří v celé jihovýchodní Asii.

První zmínky o pepři jsou staré 3000 let. V 5. století pepř sloužil jako platidlo, kdy byl roven ceně zlata. Oblíbený je v kuchyních po celém světě a odhaduje se, že dnes tvoří trh s pepřem pětinu trhu s kořením.

 06700418a589749990c9950f8293de818baba1b3

 

Co je a není pepř?

Jen málokdo ví, že ke světové špičce, co se týká právě kvality a chutě, patří pepř z maličké země, kterou zastiňují produkce okolních slovutnějších zemí. Pepř z jižní Kambodži a z ostrova Phu Quoc to nemá s osvětou jednoduché. Jako jediný na světě, a to už by člověk zpozornět měl, byl v roce 2010 korunován ochranou známkou s označením původu. Stejně jako parmazán, šampaňské nebo třeba španělská sušená šunka. Díky půdě bohaté na minerály, četným srážkám a zákazu použití pesticidů zanechá konkurenční aromatické kuličky daleko za sebou.Pepř je ovocem a pro jeho kvalitu a chuť je tak rozhodující složení půdy i podnebí. Ne z každé země, či dokonce její části, budou bobulky stejně kvalitní.

Vyznejte se v barvách

Černý pepř má dominantní silnou chuť. Skvělý je na červená masa, na těstoviny, do omáček nebo polévek. Bílý pepř je oproti němu delikátně jemný. Hodí se na sýry, pomazánky, s grilovaným masem a ve vegetariánské a veganské kuchyni. Červený pepř je nasládlý i ostrý. Hodí se k rybám, mořským plodům, do studené kuchyně, ale i do dezertů. Všechny barvy pepře jsou z jedné rostlinky a jsou to jen různé fáze zralosti a zpracování.

Zdravé koření

Toto koření bylo od pradávna ceněné i pro obsah látek prospívajících lidskému zdraví. Obsahuje esenciální oleje, jako je piperin, kterému pepř vděčí za pikantní charakter. Je zdrojem vitaminu K, vápníku, chromu, železa, vlákniny a manganu.

Pepř povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů, takže snižuje plynatost a zlepšuje trávení. Také zlepšuje detoxifikaci těla a zvyšuje metabolismus i prokrvení. Stimuluje nervový systém, je bohatý na antioxidanty a je protizánětlivý. Pomůže uklidnit žaludeční vředy, ale i záněty dutiny ústní. Pomáhá též snižovat příznaky spojené s respiračními problémy. Často tvoří součást babských receptů proti kašli, neboť rozpouští hlen. Konzumace pepře pomáhá též tělu absorbovat více živin z požitých potravin.