Kambodžský pepř znovu ožívá

Takzvaná perla pepře z Kambodži je jedním z nejkvalitnějších na světě. Pepř pěstují už přes 700 let. Teror Rudých Khmérů a následná občanská válka toto odvětví pohřbily. Teď ale i díky ochranné značce zažívá znovuzrození. Jeho cena na trzích je od znovunastartování produkce trojnásobná.

Po pepři z plantáží pro jeho aroma prahnou ti nejlepší světoví šéfkuchaři. K renesanci v pěstování pikantního koření v zemi přispělo jeho zařazení na evropský seznam produktů s chráněným zeměpisným označením. Kambodžksá perla pepřů teď sdílí příčku jedinečnosti třeba s cheddarem nebo šampaňským.

Tradiční je i způsob pěstování. Plantáže například simulují prostředí džungle, kde pepřovník v prvopočátcích rostl. Palmové listí vytváří stín, půdu farmáři hnojí netopýřím a kravím trusem.

„Běžně můžeme sklízet až dvacet let z jedné rostliny,“ uvedl spolumajitel jedné z farem.

I když plantáží v posledních letech přibývá, poptávka po pepři stále převyšuje nabídku. Kilo kampotského pepře ve Francii proto vyjde zhruba na 230 eur, v Německu na 380 eur.